Leverandørs egen prosjektpresentasjon.jpg

Det Hanseatiske Museum

Istandsetting og modernisering av Det Hanseatiske Museum


Prosjektet omfatter istandsetting og modernisering av Det Hanseatiske Museum. Bygningene er fredet og oppført på Unescos Verdensarvliste.

Bygningsmassen i prosjektet består av to hanseatiske handelstuer gjenoppbygget etter bybrannen i 1702 og en murforblendet sidebygning (taske) fra 1879 tegnet av Von der Lippe. Bygningenes konstruksjoner istandsettes og det legges til rette for moderne museumsdrift. Bygningene er historiebærende dokumenter på en museumshistorikk fra 1872.

Antikvariske undersøkelser, analyser og anbefalinger

Prosjektet omfatter en rekke antikvariske undersøkelser og vurderinger. Undersøkelsene bidrar til best mulig forståelse av bygningens endringshistorikk og nåværende tilstand. Inngående kunnskap om historien danner grunnlag for antikvariske valg som gjøres i prosjektet. Undersøkelser omfatter gjennomgang av historiske kilder, foto, illustrasjoner, tegninger, kart og skriftlige kilder i tillegg til fysiske undersøkelser av eksisterende bygning. Det gjøres arkeologiske undersøkelser i grunnen. Det gjøres konservatorundersøkelser av overflater og arkitekt undersøker bygningenes endringshistorikk gjennom registrering av struktur, reparasjoner og bygningsdeler. Alle registreringer skal dokumenteres. Alle bygningsdeler som fjernes skal dokumenteres. Alle bygningsdeler som demonteres skal merkes for remontering eller kopiering ved prosessuelle håndverksmetoder. På grunn av prosjektets tunge vernehensyn berøres fire antikvariske myndighetsinstanser: Riksantikvaren, Fylkeskonservatoren, UNESCO og Byantikvaren.

Bevaring og modernisering

Oppgaven består både i å bevare og modernisere.  De unike vernede bygningene skal bevares for ettertiden ved at skader i bygningene repareres og grunnforholdene under utbedres. Samtidig skal det tilrettelegges for en moderne og samtidsrettet museumsdrift og formidling. For å løse begge disse viktige oppgavene skal arealene i Tasken bygges om til et moderne museumssenter i 3 etasjer. Sjøstuen og Landstuen skal konserveres. Det lages også en ny trapp i bakgården for bedre sirkulasjon og informasjon. De nye tilføyelsene skal lages etter antikvariske prinsipper ved at man legger til heller enn å fjerne. På denne måten kan bevaring og modernisering gå hånd i hånd.

Vernehensyn og tekniske krav

Alle innvendige overflater skal konserveres av konservator med bistand fra antikvariske malere. De nye utstillingsrommene rigges med nye overflater og med teknisk utstyr for å gi rom for moderne formidlingsmetoder. Bygningene skal oppgraderes til Universell Utforming, ny publikumshåndtering skal avlaste sårbare bygningsdeler og interiører. Moderne tekniske krav skal kombineres med det strengeste vernehensyn, Verdensarv. Av løsninger blir det blant annet satt inn heiseanordning for å gi trinnfri tilkomst til alle etasjer. Mot bakgården blir det bygget et nytt tilbygg med trapp for å forbedre sirkulasjon og publikumsflyt. Dette utføres i stål og glass og bidrar til bedre brannsikring av bygningene.